Piekarnik jest prawdopodobnie jednym z miejsc w hiszpańskich kuchniach, które najłatwiej się brudzą. Jest to dość irytujące, ale nie da się uniknąć gromadzenia się resztek jedzenia i tłuszczu podczas gotowania. Wydaje się, że wysoka temperatura powoduje, że resztki te przywierają do ścianek, drzwi i innych elementów piekarnika.
Zazwyczaj jest to dość uciążliwa czynność, zwłaszcza w okresie letnim, ze względu na wysokie temperatury i upał. Na szczęście czyszczenie może być łatwiejsze i szybsze, jeśli wiemy, jak się do niego zabrać i jakich produktów użyć.
Wystarczy woda, ocet spirytusowy, cytryna, soda oczyszczona i sól. Połączenie tych składników jest niezbędne do rozmiękczenia zaschniętego tłuszczu i ułatwienia procesu, niezależnie od tego, czy zabrudzenia są świeże, czy stare, jak w tym przypadku (dziesięć lat).
1. Pierwszy krok
Najpierw należy wymieszać w garnku wodę, cytrynę, ocet spirytusowy, sodę oczyszczoną i sól. Ilości można dostosować do stopnia zabrudzenia piekarnika. Następnie należy włączyć piekarnik na dość umiarkowaną temperaturę (120-180ºC) i pozostawić mieszankę w środku na około 25-30 minut.
2. Drugi krok
Powstała para pomoże rozpuścić tłuszcz. Po ostygnięciu piekarnika wymieszaj szklankę sody oczyszczonej z łyżką wody, aby uzyskać pastę. Następnie nałóż pastę za pomocą gąbki na najbardziej zabrudzone miejsca i pozostaw na kilka minut.
3. Trzeci krok
Jeśli tłuszcz nie odchodzi łatwo, możemy pozostawić pastę z sody oczyszczonej na całą noc. Oczywiście ścianki piekarnika należy wyczyścić wilgotną szmatką i ciepłą wodą. Jeśli pozostały uporczywe ślady tłuszczu, należy je usunąć za pomocą plastikowej szpatułki.
4. Czwarty krok
Na koniec należy wyczyścić szyby i ruszt piekarnika, wysuszyć blachę do pieczenia i wyczyścić ją osobno, a na koniec dokładnie wysuszyć wnętrze piekarnika. Publikacja, jak można było przewidzieć, wywołała wiele pozytywnych komentarzy w mediach społecznościowych.