Mało kto wie, do czego służy pocieranie surowego ziemniaka o rozgrzany grill.

Mało kto wie, do czego służy pocieranie surowego ziemniaka o rozgrzany grill.

Poznaj zalety tej metody i dowiedz się, dlaczego zaleca się ją stosować przed każdym grillowaniem.

Aby przygotować dobre grillowane mięso, oprócz umiejętności wyboru kawałków mięsa i dobrze je przyprawić, konieczne jest utrzymanie grilla w czystości. Istnieje na to kilka sposobów, ale mało kto zna jeden z nich, do którego potrzebny jest powszechny produkt spożywczy, który znajduje się w każdej kuchni.

Chodzi o przetarcie surowego ziemniaka po rozgrzanych żarach grilla. Sztuczkę tę należy wykonać przed położeniem mięsa na grill. Ale po co to robić?

Surowy ziemniak działa jak naturalny środek zapobiegający przywieraniu. Po przeciągnięciu po rozgrzanym grillu uwalnia skrobię, która tworzy cienką warstwę na metalu.

Dzięki temu mięso nie przywierają, zwłaszcza delikatniejsze kawałki, a nawet warzywa. Ponadto ułatwia czyszczenie grilla po grillowaniu. Przetarcie gorących elementów grilla ziemniakiem może zapobiec przywieraniu mięsa.

Jak zastosować trik z ziemniakiem na grillu

Procedura jest prosta i nie wymaga żadnych specjalnych składników. Potrzebujesz tylko surowego ziemniaka i widelca lub szczypiec do jego przytrzymania.

  1. Rozgrzej dobrze grill przed rozpoczęciem.
  2. Przekrój ziemniaka na pół i nakłuj widelcem.
  3. Przetrzyj przekrojoną częścią ziemniaka gorące pręty grilla, pokrywając całą powierzchnię.
  4. Odczekaj kilka sekund i możesz już położyć mięso, kurczaka lub warzywa.

Ta sztuczka jest idealna dla osób, które chcą uniknąć stosowania olejów lub środków chemicznych, a ponadto pomaga zachować oryginalny smak potraw.

W kontakcie z wysoką temperaturą tworzy się warstwa ochronna, która zapobiega przywieraniu potraw do metalu. Ponadto nie pozostawia śladów smaku ani nie zmienia aromatu potraw.