Czerwone mięso, ze względu na zawartość tłuszczu, zazwyczaj można przechowywać od dwóch do czterech miesięcy.
Dobrym sposobem na przechowywanie żywności i ograniczenie marnotrawstwa jest zamrażanie. Proces ten ma jednak swoje tajniki. Istnieją produkty, których nie zaleca się zamrażać, a w przypadku tych, które można zamrażać, ważne jest, aby robić to prawidłowo. Dotyczy to zarówno wkładania produktów do zamrażarki, jak i wyjmowania ich w celu przyrządzenia. Ana Gómez Longueira, członkini Colexio Oficial de Dietistas-Nutricionistas de Galicia (Codinugal), wskazuje, że „można zamrażać prawie wszystkie produkty spożywcze”, ale dodaje: „Pod warunkiem, że są w dobrym stanie, ponieważ zamrażanie nie jest metodą naprawy, ale konserwacji”.
Wśród wyjątków, które obejmuje to „prawie”, ekspertka wymienia „warzywa zawierające dużo wody, takie jak ogórki, świeże pomidory, a nawet sałata, ponieważ po rozmrożeniu mogą ulec zmianie tekstura i właściwości organoleptyczne”. Wymienia również świeże jaja: „Podczas zamrażania następuje zmiana ciśnienia, jaja pęcznieją. Mają tendencję do pękania, ponieważ skorupka, jak wiemy, jest bardzo delikatna”.
Ponadto produkty mleczne, takie jak jogurt, świeży ser lub śmietana, również nie powinny być zamrażane. „Jogurt zawiera wodę i białka mleka. Podczas zamrażania tworzą się duże kryształki lodu. Po rozmrożeniu dzielą się one na fazy: z jednej strony pozostaje płynna serwatka, a z drugiej grudki białka. Potrawa traci swoją konsystencję” – twierdzi.
Jak prawidłowo zamrażać
Gómez podaje szereg wskazówek dotyczących optymalnego zamrażania. Po pierwsze, należy podzielić produkty. „Podzielić na porcje, aby uniknąć strat żywności. Ważną zasadą jest to, że po rozmrożeniu żywności należy ją ugotować lub wyrzucić, nie można jej ponownie zamrozić” – wyjaśnia dietetyk-nutricjonistka. W razie potrzeby należy również pokroić żywność, na przykład pieczarki. „Lepiej zamrażać je w plasterkach, a nie w całości, aby ułatwić proces zamrażania i nie stracić tekstury”.
Żywność musi być dobrze chroniona przed źródłem zimna. „Przezroczysta folia i folia aluminiowa mogą stanowić pierwszą ochronę żywności, ale zaleca się również przechowywanie jej w szczelnym pojemniku, aby uniknąć oparzeń spowodowanych zamrożeniem. Ostatecznie najważniejsze jest, aby nie straciła swoich świeżych właściwości”. Jako drugi środek zaleca pojemnik na żywność, a przy wyborze między plastikowym a szklanym, choć twierdzi, że idealnym rozwiązaniem jest ta druga opcja, nie wyklucza pierwszej.
„Zazwyczaj radzę, aby jeśli decydujemy się na plastik, był on dobrej jakości. Należy również starać się wymieniać pojemniki w średnim lub krótkim okresie, ponieważ po użyciu i myciu mogą one uwalniać mikroplastiki, które ostatecznie przedostają się do żywności”. Ponadto nie wszystkie pojemniki nadają się do zamrażania. Dlatego zaleca zwracanie uwagi na symbole, ponieważ nie wszystkie mają takie samo zastosowanie. Najważniejszy jest symbol szklanki i widelca, który oznacza, że pojemnik nadaje się do przechowywania żywności, natomiast symbol płatka śniegu oznacza, że nadaje się do zamrażania. Ponadto poziome faliste linie oznaczają, że pojemnik jest odporny na temperaturę mikrofalówki. „Powinny one znajdować się zarówno na pojemnikach plastikowych, jak i szklanych. Tak naprawdę, o ile są one wykonane z dobrej jakości materiału i regularnie wymieniane, nie powinno być żadnych problemów z migracją substancji do żywności.
Jak długo pojemnik może pozostawać w zamrażarce
Pojemnik może pozostawać w zamrażarce przez wiele miesięcy, w zależności od zawartości. „Najlepiej jest opisać go datą umieszczenia w zamrażarce. Dzięki temu nie zapomnimy, kiedy go tam włożyliśmy” – radzi Gómez. Temperatura w tego typu urządzeniach wynosi zazwyczaj około -18ºC lub mniej, co gwarantuje najlepsze warunki przechowywania.
„Czerwone mięso i tłuste ryby, ze względu na zawartość tłuszczu, zazwyczaj dłużej zachowują świeżość w zamrażarce. Szybciej się psują z powodu utleniania tłuszczów” – twierdzi dietetyk-nutricjonistka. Konkretnie, między dwoma a czterema miesiącami. W przypadku białego mięsa i ryb, które mają mniejszą zawartość tłuszczu, „zachowują świeżość dłużej, nawet od dziewięciu do dwunastu miesięcy”.
Jeśli chodzi o owoce i warzywa, „można je zamrażać od ośmiu do dwunastu miesięcy, z wyjątkiem tych o wysokiej zawartości wody”. W przypadku domowych potraw lub gulaszu czas ten ulega skróceniu. „Zazwyczaj zawierają one również tłuszcz, olej użyty do gotowania, dlatego zachowują świeżość przez dwa do trzech miesięcy” – dodaje Gómez. Potraw tych nie należy wkładać do zamrażarki zaraz po przygotowaniu, gdy są jeszcze gorące. „Należy odczekać co najmniej godzinę w temperaturze pokojowej, pozostawiając pojemniki otwarte. Podobnie należy poczekać przed włożeniem do lodówki” – podkreśla. Nieprzestrzeganie tej instrukcji może mieć konsekwencje dla żywności i urządzenia. „Włożenie gorącego naczynia może spowodować zmianę temperatury”. Ponadto powstaje para wodna, kondensacja, „wpływająca na żywność, która staje się bardziej wilgotna, co może prowadzić do większego rozwoju bakterii”.
Jak rozmrażać
Najbezpieczniejszym sposobem rozmrażania żywności jest rozmrażanie łańcuchowe. „Z zamrażarki do lodówki, a następnie na zewnątrz”. Jednak sama Gómez przyznaje, że powszechną praktyką jest pomijanie jednego z trzech etapów: bezpośrednio do temperatury pokojowej. „W ten sposób pomijamy jednak bardzo ważny etap, który pozwala uniknąć namnażania się bakterii”. Zewnętrzne warstwy żywności rozmrażają się szybciej niż wnętrze, tworząc idealne środowisko dla rozwoju bakterii, które może prowadzić do zatrucia, zwłaszcza jeśli potrawa nie zostanie odpowiednio ugotowana. Dlatego Gómez radzi zaplanować posiłki dzień wcześniej i pozostawić zamrożone pojemniki w lodówce, aby następnego dnia były gotowe do spożycia.
Jeśli nie ma czasu, można skorzystać z funkcji rozmrażania w kuchenki mikrofalowej, dostosowując ją do rodzaju żywności, „ponieważ kawałek chleba to nie to samo, co kawałek mięsa”. Należy również uważać, aby nie ugotować potrawy tylko częściowo. Można również rozmrażać w zimnej wodzie, zanurzając pojemnik lub szczelny woreczek w wodzie, zmieniając ją co trzydzieści minut. Nigdy nie wolno ponownie zamrażać rozmrożonego produktu.