Niezależnie od tego, jak bardzo staramy się być czystymi podczas gotowania, zawsze pojawia się tłuszcz i brud, które rozprzestrzeniają się po całej kuchni. Łatwo jest wyczyścić płytki i blat, jednak brud, który gromadzi się wewnątrz okapu, jest bardzo trudny do usunięcia, jeśli nie znamy odpowiednich sztuczek, które pozwolą nam to zrobić bez wysiłku.
W tym celu należy najpierw odróżnić filtry od pozostałych elementów okapu: aby przeprowadzić kompleksowe czyszczenie, należy najpierw zlokalizować filtry i wyjąć je, aby móc rozpocząć proces.
Filtry należy wyczyścić wodą z mydłem w zlewie, natomiast zewnętrzną część okapu można dość często przecierać wilgotną ściereczką i środkiem do usuwania tłuszczu.
Sztuczka babci
Wewnętrzna część okapu jest najtrudniejsza do czyszczenia, ponieważ z upływem czasu tłuszcz może się tam osadzać. Aby usunąć ten brud, musimy zmiękczyć ten obszar.
Postawimy garnek z wrzącą wodą na kuchence, tuż pod okapem, i dodamy do niego kilka cytryn przeciętych na pół, sodę oczyszczoną i odrobinę octu do czyszczenia. Pozostawimy wszystko razem w garnku na dużym ogniu przez 20 minut.
Pod wpływem pary cały tłuszcz zmięknie, a po ponownym przetarciu ściereczką z dodatkiem środka do usuwania tłuszczu będzie wyglądał jak nowy. Następnie wystarczy ponownie umieścić filtry na swoim miejscu, aby nasza kuchnia była czysta i zdezynfekowana.