Dlaczego jedna strona folii aluminiowej jest matowa, a druga błyszcząca: nie używasz właściwej strony

Dlaczego jedna strona folii aluminiowej jest matowa, a druga błyszcząca: nie używasz właściwej strony

Jednym z najważniejszych i nieodzownych elementów wyposażenia kuchni jest folia aluminiowa, która jest bardzo przydatna do pakowania żywności w celu jej przechowywania lub przenoszenia w inne miejsca bez konieczności używania innych pojemników, takich jak uciążliwe tupperware. Jest praktyczna i można ją ponownie wykorzystać, jeśli nie została zabrudzona jedzeniem, jednak jej powszechne stosowanie w kuchniach na całym świecie nie zapobiegło temu, że czasami nie jest używana tak, jak powinna, począwszy od rozróżnienia dwóch stron, które mają wszystkie formaty tego produktu: matowej i błyszczącej.

1. Dwie wyraźnie odróżniające się strony

Jak wszyscy wiedzą, folia aluminiowa ma dwie wyraźnie odróżniające się strony, dlatego należy wiedzieć, która strona ma kontakt z żywnością, a która pozostaje na zewnątrz. Jest to kluczowa kwestia, która dała początek wielu mitom i przesądom: wiele osób uważa, że każda strona folii ma określone zastosowanie.

2. Obalanie wszystkich mitów

Włoski specjalistyczny serwis Bien Etre Centro Benessere radzi nam, co następuje: skuteczność folii aluminiowej jest taka sama niezależnie od tego, która strona jest używana. Wyjaśnia również, że zdolność tej folii do zachowania świeżości i równomiernego rozprowadzania ciepła sprawia, że jest ona bardzo wszechstronnym sprzymierzeńcem różnych metod gotowania potraw.

3. Opinia producentów

Niektórzy producenci tego materiału również wyrażają swoją opinię na ten temat i wielu z nich zaleca używanie matowej strony do kontaktu z żywnością, co jest ważną wskazówką w przypadku delikatnych produktów, takich jak wypieki. Powodem jest duże ryzyko, że papier przyklei się do żywności, jeśli użyje się jego błyszczącej strony.

4. Wszystko zależy od sposobu gotowania

Należy pamiętać, że użycie matowej strony może się różnić w zależności od producenta folii aluminiowej. Zalecenie dotyczące użycia tej konkretnej strony dotyczy tylko sytuacji, gdy folia ma być użyta do określonego rodzaju gotowania.

5. Wielofunkcyjny sprzymierzeniec

Na koniec należy pamiętać, że oprócz zastosowania folii aluminiowej w gastronomii, można ją wykorzystać do innych bardzo skutecznych zastosowań w kuchni, takich jak usuwanie uciążliwych kostek lodu, które gromadzą się w zamrażarce.