Begoña Pérez, ekspertka w dziedzinie sprzątania: „Aby dobrze wyczyścić piekarnik, należy zwilżyć jego dno octem i posypać sodą oczyszczoną”.

Begoña Pérez, ekspertka w dziedzinie sprzątania: „Aby dobrze wyczyścić piekarnik, należy zwilżyć jego dno octem i posypać sodą oczyszczoną”.

Begoña Pérez, autorka bestsellerów, współpracująca z różnymi mediami, podaje sposoby na usuwanie tłuszczu z miejsc w domu, w których gromadzi się on najczęściej.

La Ordenatriz wie rzeczy, o których inni nie mają pojęcia. Przypomina nam również o rzeczach, które kiedyś wiedzieliśmy, ponieważ doradzaliśmy je innym, ale które z czasem zapomnieliśmy. Begoña Pérez, autorka bestsellerów, współpracowniczka różnych mediów w Hiszpanii, która ma swój własny program telewizyjny, jest osobą znaną w mediach społecznościowych. Wykształcenie w dziedzinie reklamy i public relations dało jej umiejętność skutecznego i błyskotliwego przekazywania pomysłów, dzięki którym możemy uporządkować nasz świat w domu, stosując kilka bardzo skutecznych sztuczek przy klasyfikowaniu i czyszczeniu przestrzeni i przedmiotów.

Tym razem, w ramach swojej bestsellerowej książki „Soluciones de la A a la Z para pequeños dramas domésticos” (Planeta), La Ordenatriz dostarcza środków do usuwania tłuszczu w kuchni. Zaczyna od stwierdzenia, że kluczowe znaczenie ma właściwy wybór mydła do mycia naczyń. Mydło, a nie żel, ponieważ jest mniej agresywne dla powierzchni, a mydła „zazwyczaj mają neutralne pH i dużą moc odtłuszczającą”.

Pérez zwraca uwagę, że obecne mydła mają zazwyczaj również właściwości bakteriobójcze, dzięki czemu oprócz czyszczenia dezynfekują powierzchnie i przedmioty, które ze względu na swój charakter są narażone na kontakt z mikroorganizmami, zwłaszcza resztkami jedzenia i zawieszonymi cząsteczkami brudu, które ostatecznie osadzają się na nich.

Begoña Pérez, autorka bestsellerów, współpracująca z różnymi mediami, podaje sposoby na usuwanie tłuszczu w części domu, w której gromadzi się on najczęściej.

Prosta sztuczka do czyszczenia piekarnika

W tak krytycznym miejscu kuchni, jakim jest piekarnik, La Ordenatriz sugeruje czyszczenie jego ścianek neutralnym płynem do mycia naczyń i zieloną gąbką po każdym użyciu, zawsze czekając, aż całkowicie ostygnie.

Gdy tłuszcz w piekarniku jest już mocno zaschnięty, należy zastosować inną taktykę. „Opróżnij piekarnik i dobrze zwilż całą podstawę octem czyszczącym, a następnie posyp całą podstawę sodą oczyszczoną, zwracając szczególną uwagę na najbardziej zaschnięte plamy. Chodzi o to, aby utworzyć pastę pokrywającą całą powierzchnię i ścianki”.

Po tej operacji należy włączyć piekarnik na 10 minut w temperaturze 90 stopni, wyłączyć go i pozostawić na co najmniej dwie godziny. Po upływie tego czasu należy usunąć mieszankę wilgotną ściereczką i ponownie przetrzeć piekarnik neutralnym płynem do mycia naczyń i zieloną gąbką. Ta metoda, jak zapewnia, nie uszkadza emalii.