Ekspert wskazał prawidłowy sposób parzenia kawy i polecił kilka sztuczek, które poprawiają jej smak.
Jednym z głównych elementów diety śródziemnomorskiej jest kawa, którą zwykle pije się zarówno podczas śniadania, jak i po posiłku, a która stała się już produktem specjalistycznym bardzo cenionym przez konsumentów. Pomimo tego, że jest obecna w większości gospodarstw domowych w kraju, prawda jest taka, że wciąż istnieje wiele tajemnic związanych z tym napojem.
To była przesłanka, od której wyszedł barista Álex Ramos, który ujawnił jedną z najlepiej strzeżonych tajemnic dotyczących kawy, o której wie bardzo niewiele osób. Wyjaśnił to w filmie opublikowanym na swoim koncie TikTok, gdzie często poleca różne triki kulinarne.
„Najlepszy sposób na przygotowanie włoskiej mokki” – wyjaśnił w filmie trwającym nieco ponad minutę. Ekspert wykorzystał do przygotowania tego typowego napoju włoski ekspres do kawy.
Jak przygotować włoską mokkę?
Mokka to bardzo specyficzny rodzaj kawy, cieszący się dużym zainteresowaniem wśród miłośników tego energetycznego napoju. Potrzebne przybory są bardzo proste, pierwszym z nich jest włoski ekspres do kawy, do którego dodaje się pozostałe produkty, ale ważne jest również posiadanie czajnika, młynka i oczywiście kawy.
Pierwszym krokiem będzie więc dodanie wody „butelkowanej” do czajnika. „Podgrzewamy ją i wsypujemy kawę do młynka”. Kluczem do uzyskania odpowiedniej konsystencji jest „ani zbyt drobna, ani zbyt gruba, jakby to była sól”, jak wyjaśnia barista.
Gdy woda się zagotuje, należy ją wlać do dolnej części, tuż przed zaworem, i wsypać zmieloną kawę do pojemnika. „Należy delikatnie postukać, aby wyrównać powierzchnię, nigdy nie dociskać, a następnie można zakręcić pokrywkę” – zaznaczył. Ale jakie inne sztuczki można zastosować, aby przygotować ten rodzaj kawy?
Sztuczki pozwalające prawidłowo zaparzyć kawę
Wielu kucharzy używa tego włoskiego ekspresu do kawy, a instrukcje obsługi są zazwyczaj bardzo podobne. Istnieją jednak pewne sztuczki, które można zastosować, aby poprawić smak kawy. Barista zaleca „dodanie kropli gorącej wody” do urządzenia, „aby nie doszło do szoku termicznego ani przypalenia kawy”.
Czynność tę należy wykonać przed ustawieniem ekspresu na średnim ogniu. „Ekstrakcja powinna przebiegać powoli i równomiernie” – wyjaśnił Ramos, dlatego ważne jest, aby otworzyć pokrywkę i sprawdzić, czy wszystko przebiega prawidłowo.
Po zakończeniu należy zdjąć ekspres z ognia i odstawić na chwilę przed podaniem. „Pachnie apetycznie” – wyjaśnił ekspert w filmie.