Czy dobrze przechowujesz jajka? Nieznana prawie nikomu sztuczka ekspertów, która przedłuża ich świeżość

Czy dobrze przechowujesz jajka? Nieznana prawie nikomu sztuczka ekspertów, która przedłuża ich świeżość

Inne typowe błędy popełniane podczas przechowywania jajek w domu to mycie ich przedwcześnie, pozostawianie w temperaturze pokojowej po schłodzeniu lub umieszczanie w pobliżu produktów o silnym zapachu

Przechowywanie jajek z cienkim końcem skierowanym w dół może decydować o tym, czy pozostaną świeże przez dłuższy czas, czy też szybciej się zepsują.

Chociaż wiele osób przechowuje je w lodówce w sposób przypadkowy, prawidłowe ułożenie ma bezpośredni wpływ na ich trwałość. Wyjaśnił to specjalistyczny profil (@bodegagropecuariodonjaime) w filmie opublikowanym na Instagramie, w którym podkreślono znaczenie tego pozornie prostego gestu.

W filmie wyjaśniono, że jajka należy przechowywać cienkim końcem w dół, odwrotnie niż są ułożone w opakowaniu, w którym je kupujemy.

Jak poprawić przechowywanie w domu

Powodem tej rekomendacji jest wewnętrzna budowa jajka. W jego najszerszym miejscu znajduje się komora powietrzna, niewielka przestrzeń, która pełni funkcję naturalnej ochrony. Jeśli jajko jest ustawione górą do góry, powietrze ma tendencję do unoszenia się i może rozerwać błonę oddzielającą skorupkę od wnętrza, przyspieszając w ten sposób proces rozkładu. Dlatego lepiej przechowywać jajka cienkim końcem do dołu.

Oprócz prawidłowego ułożenia, eksperci zalecają, aby nie myć jaj przed przechowywaniem, ponieważ skorupka posiada naturalną warstwę ochronną. Należy również przechowywać je w oryginalnym opakowaniu, z dala od intensywnych zapachów i w stabilnej temperaturze, najlepiej w środkowej części lodówki.