Walter Lui, ekspert kuchni azjatyckiej: „Ryż zawsze należy myć zimną wodą”.

Walter Lui, ekspert kuchni azjatyckiej: „Ryż zawsze należy myć zimną wodą”.

Specjalista zdradza niezawodną sztuczkę, dzięki której ryż w kuchence mikrofalowej będzie idealny, o konsystencji jak z ryżowara.

Ryż jest podstawowym składnikiem diety wielu kultur, a zwłaszcza kuchni azjatyckiej. Pomimo swojej popularności na stołach, jego przygotowanie nadal budzi wątpliwości i otwiera drzwi do różnych metod gotowania.

Jedną z nich podzielił się Walter Lui (@walterlui), kucharz specjalizujący się w kuchni azjatyckiej, obserwowany przez ponad 700 tysięcy osób na Instagramie. Na swoich profilach w mediach społecznościowych Lui ujawnił prostą sztuczkę pozwalającą przygotować ryż w kuchence mikrofalowej, uzyskując rezultaty porównywalne do tych z urządzenia do gotowania ryżu.

Przed gotowaniem szef kuchni zaleca kluczowy szczegół: czyszczenie. „Zawsze należy go umyć zimną wodą, co najmniej trzy razy”, wyjaśnił. W ten sposób usuwa się nadmiar skrobi i ewentualne zanieczyszczenia, co pomaga uzyskać bardziej luźne i lekkie ziarna.

Ryż można łączyć z różnymi produktami spożywczymi, od różnych rodzajów warzyw po wiele rodzajów białka.

Jak ugotować ryż w kuchence mikrofalowej według Waltera Lui

Oprócz działalności w mediach społecznościowych Lui prowadzi kanał na YouTube, występuje w telewizji i prowadzi restaurację, zawsze skupiając się na kuchni azjatyckiej. W tym przypadku podzielił się praktyczną metodą dla tych, którzy nie mają zbyt wiele czasu lub nie mają w domu urządzenia do gotowania ryżu.

Kroki są proste:

  1. Umyj ryż zimną wodą, co najmniej trzy razy.
  2. Odcedź i odstaw na kilka minut. Następnie ponownie lekko nawilż.
  3. Zalej wodą, tak aby lekko przykryła ryż (nie przesadzaj).
  4. Odstaw na 15 minut (opcjonalnie, jeśli się spieszysz).
  5. Przykryj talerzem i wstaw do kuchenki mikrofalowej na 10 minut.
  6. Wyjmij, wymieszaj i ponownie podgrzej w kuchence mikrofalowej przez 5 minut.

Lui wyjaśnia, że podane ilości są idealne na dwie porcje.

Ryż jest podstawowym zbożem w różnych kuchniach i kulturach. (Zdjęcie: Freepik)

Po zakończeniu procesu zaleca pozostawienie ryżu pod przykryciem do momentu podania. Dzięki parze i wilgoci ziarna pozostają puszyste i mają idealną konsystencję.

Rezultat jest taki sam jak w przypadku ryżowaru, ale bez ryżowaru” – zapewnił specjalista. Należy pamiętać, że ryż ma wiele zalet odżywczych. Oto niektóre z nich:

  • Jest źródłem energii: bogaty w łatwo przyswajalne węglowodany.
  • Dostarcza składników odżywczych: zawiera witaminy z grupy B oraz minerały, takie jak magnez i fosfor.
  • Wszechstronność i sytość: pasuje do różnych potraw i pomaga utrzymać uczucie sytości.