Podajemy wskazówkę, która pozwoli Ci przedłużyć żywotność frytkownicy powietrznej i zaoszczędzić mnóstwo czasu podczas czyszczenia
Od kilku lat frytkownica powietrzna stała się nieodzownym elementem wyposażenia hiszpańskich kuchni. Obok tostera, robota kuchennego czy drewnianego bloku z nożami różnej wielkości pojawiła się „air fryer”. To nowe, niewielkie urządzenie kuchenne, które ułatwia gotowanie i pozwala na zdrowsze odżywianie, ponieważ zużycie oleju i tłuszczu jest znacznie mniejsze. I, nie ma co ukrywać, znacznie tańsze niż włączenie piekarnika. W ten sposób łączy w sobie szereg zalet, które sprawiły, że pojawiło się i pozostało z nami.
Jednak, podobnie jak w przypadku wszystkich urządzeń, które mamy w tej kluczowej części domu, wraz z użytkowaniem gromadzi się w nim brud, który czasami może się osadzić i być trudniejszy do usunięcia. To prawda, że jak już wspomnieliśmy, podczas gotowania w frytkownicy powietrznej zużywa się mniej oleju i tłuszczu, ale coś trzeba dodać. W połączeniu z resztkami pozostawionymi przez potrawy może to tworzyć rodzaj skorupy, której nie da się normalnie usunąć.
Dzisiaj przedstawiamy ostateczny trik: łatwy i tani sposób na usunięcie tłuszczu i brudu, dzięki któremu Twoja frytkownica powietrzna będzie wyglądać jak nowa. Jak świeżo wyjęta ze sklepu. Z góry informujemy, że nie chodzi o ten sam wodorowęglan sodu, który stał się swego rodzaju ratunkiem dla wszystkich domowych sposobów czyszczenia, ani o te szorstkie gąbki, które sięga się aż do połowy frytkownicy. Zapamiętajcie to, bo to, co mamy do powiedzenia, przekona Was znacznie bardziej.
Lepiej zapobiegać niż sprzątać
Hiszpańskie przysłowie, pełne mądrych i przydatnych w codziennym życiu refleksji, mówi, że „nie jest czystszy ten, kto więcej sprząta, ale ten, kto mniej brudzi”. Trzymajmy się tego. Poświęćmy chwilę przed gotowaniem w tym urządzeniu. Wystarczy położyć kawałek folii aluminiowej lub papieru do pieczenia na dnie zewnętrznego kosza. W ten sposób wszystko, co się wycieknie, a przynajmniej większość, spadnie tutaj i wystarczy tylko wyjąć to po zakończeniu przygotowywania potrawy. Dzięki temu pozostałości będą minimalne.
Na ruszt można również położyć papier do pieczenia, ale należy pamiętać o wykonaniu kilku nacięć, aby powietrze mogło przepływać. Niektórzy zamiast tego spryskują ją olejem w sprayu. Dzięki temu delikatniejsze potrawy nie przywierają i nie trzeba ich skrobać.
Na koniec należy pamiętać o jeszcze jednej rzeczy: frytkownicę należy czyścić, gdy jest letnia. Nie chodzi o to, aby była nadal gorąca, bo można się poparzyć, ale o to, aby ciepło nie opuściło jeszcze kosza. Dlaczego? Ponieważ resztki potraw nie zdążyły jeszcze stwardnieć i łatwiej będzie usunąć brud, przecierając go gąbką przeznaczoną do czyszczenia naczyń w zlewie.
To bardzo łatwy i ekonomiczny sposób na przedłużenie żywotności frytkownicy, jednego z tych urządzeń, które stały się niezbędnym elementem wyposażenia hiszpańskich kuchni i które mają wiele zalet. Jedną z nich jest właśnie łatwość czyszczenia.