Wszyscy wiedzą, że gotowanie jajek to jedna z najprostszych technik kulinarnych na świecie: wystarczy zagotować wodę, włożyć jajka i poczekać, aż będą gotowe. Nie wszyscy jednak wiedzą, że tej wody nie trzeba wylewać, ponieważ ma ona ukrytą zaletę, o której niewiele osób wie.
W ten sposób oszczędzamy wodę, unikając wylewania do zlewu litrów wody, które można bez problemu wykorzystać ponownie.
1. Gotowanie
Podczas gotowania w wodzie jajka uwalniają wiele substancji, takich jak potas, magnez czy wapń, które znajdują się w skorupkach. Substancje te pozostają w wodzie, dzięki czemu możemy ją ponownie wykorzystać.
2. Spożycie przez ludzi
Pomimo wielkich ukrytych zalet, nie jest ona w żadnym wypadku zalecana do spożycia przez ludzi, ponieważ nie jest to woda czysta. Dlatego nie zaleca się używania tej wody do picia lub gotowania.
3. Korzyści
W rzeczywistości woda z gotowania jajek jest doskonałym rozwiązaniem do podlewania roślin, ponieważ pełni tę samą funkcję co woda z kranu, ale dostarcza dodatkowo substancje uwalniane przez skorupki.
W ten sposób wzmacnia się wzrost i odporność roślin: wystarczy pozostawić wodę do ostygnięcia i podlewać nią rośliny jak zwykle, aby docenić jej działanie.
4. Alternatywa
Podobnie jak wodą z gotowania jajek można podlewać rośliny, same skorupki jajek można ponownie wykorzystać w tym samym celu.
Wystarczy je rozdrobnić i posypać podłoże, aby dostarczyć bardzo cennych składników odżywczych i minerałów.