Wybór odpowiedniego momentu na zbiór pomidorów może mieć decydujące znaczenie dla ich smaku, ale także dla pielęgnacji rośliny.
Niezależnie od tego, czy uprawiamy je w ogrodzie, czy w doniczkach, pomidory są najpopularniejszym i najczęściej uprawianym warzywem w naszych ogrodach. Po początkowej radości z pojawienia się pierwszych owoców nadchodzi krytyczny moment: kiedy najlepiej je zbierać? Czy trzeba czekać, aż będą dobrze czerwone? Czy coś się stanie, jeśli będą trochę zielone?
Odpowiedź daje nam Charles Dowding, znany w swojej ojczyźnie brytyjski ekspert ogrodniczy z wieloletnim doświadczeniem, autor kilku książek i kursów dla amatorów, w których wyjaśnia swoją szczególną metodę uprawy roślin, stawiającą na bardziej ekologiczne zarządzanie i brak kopania ziemi.
Wśród zadań, które wykonuje w swoim ogrodzie w sierpniu, jest zbieranie pomidorów z własnych krzaków. Dowding uprawia różne odmiany, ale w swoich ostatnich publikacjach skupia się na pomidorach typu beef, zwanych również beefsteak, których istnieje wiele różnych odmian. Są one znane jako serce wołowe, bardzo popularne do zbioru latem, duże, mięsiste i bardzo aromatyczne.
Dowding pokazuje nam, jak zbiera je, gdy są jeszcze całkowicie zielone, aby dojrzały całkowicie poza rośliną, w temperaturze pokojowej, w chłodnym miejscu, z dala od światła słonecznego i bez źródeł ciepła w pobliżu. W ciągu kilku dni całkowicie się zmieniają, stając się pomidorami o jasnoczerwonym kolorze, które, jak zapewnia, nie tracą nic ze swojego smaku. Ponadto zbieranie pomidorów w fazie dojrzałości ma korzyści dla samej rośliny.
„Zalety to zwolnienie miejsca, możliwość przycięcia łodyg roślin, zmniejszenie szkód spowodowanych przez szkodniki na dojrzałych pomidorach oraz większa szansa na uzyskanie większych plonów” – twierdzi na swojej stronie internetowej i w filmach publikowanych w mediach społecznościowych.
Technika ta sprawdza się tylko w przypadku tego rodzaju pomidorów i innych o podobnych wymaganiach wzrostowych, odmian, które najlepiej rosną latem i potrzebują większej ilości wody do prawidłowego rozwoju. Na przykład pomidory koktajlowe należy zbierać czerwone, w przeciwnym razie nie będziemy mogli cieszyć się ich pełnym smakiem.