- Zielone kiwi uzyskało oświadczenie o właściwościach zdrowotnych zatwierdzone przez Komisję Europejską
- To kamień milowy w sektorze świeżej żywności
Zielone kiwi jest już oficjalnie i prawnie owocem, którego spożywanie w postaci świeżej ma korzystny wpływ na organizm. Jest to jedyny owoc świeży, który może się tym pochwalić, przynajmniej w Europie. Komisja Europejska oficjalnie zatwierdziła oświadczenie o właściwościach zdrowotnych, które uznaje kiwi za sprzymierzeńca w walce z zaparciami.
W szczególności zatwierdzone oświadczenie zdrowotne (health claim) stwierdza, że „Spożywanie zielonego kiwi przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania jelit poprzez zwiększenie częstotliwości wypróżnień”. Efekt ten opiera się na dziennym spożyciu dwóch zielonych kiwi (Actinidia deliciosa var. Hayward), które dostarczają co najmniej 200 g miąższu w tej samej porcji.
Dwa kiwi dziennie zwiększają częstotliwość wypróżnień
Zezwolenie zostało ogłoszone przez Komisję 30 lipca 2025 r. i wchodzi w życie 20 dni po jego opublikowaniu, zmieniając tym samym rozporządzenie 1924/2006 Parlamentu Europejskiego w sprawie oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych dotyczących żywności.
Jest to kamień milowy w tym rozporządzeniu, ponieważ w ciągu ostatnich pięciu lat zatwierdzono tylko trzy oświadczenia zdrowotne, a ponadto po raz pierwszy dotyczy to produktu świeżego. Proces uzyskania zezwolenia na takie oświadczenia jest długi i złożony i musi być poparty rygorystycznymi badaniami naukowymi.
W tym przypadku zatwierdzenie jest wynikiem 15 lat badań nad wpływem zielonego kiwi, przeprowadzonych przez Zespri, wiodącą firmę zajmującą się produkcją, dystrybucją i sprzedażą tego owocu na całym świecie, będącą w 100% właścicielem obecnych i poprzednich producentów kiwi w Nowej Zelandii i poza nią.
Mimo że dysponowaliśmy już dowodami naukowymi potwierdzającymi, że zielone kiwi jest owocem korzystnym w walce z zaparciami i utrzymaniu regularności jelit, dopiero od teraz będzie można je reklamować i promować jako takie. I chociaż nauka wskazuje na wiele innych korzystnych właściwości kiwi, takich jak ułatwianie odpoczynku, zezwolenie na rozpowszechnianie informacji o jego właściwościach dotyczących jelit dotyczy wyłącznie tego jednego zastosowania.
Nie oznacza to, że spożywanie innych owoców i warzyw nie przyczynia się do utrzymania dobrego zdrowia jelit lub że są one mniej zdrowe; po prostu zielone kiwi przeszło kosztowny proces, dzięki czemu można legalnie deklarować jego działanie, tak jak w przypadku suplementów diety i innych produktów.