FDA, agencja odpowiedzialna za nadzór nad żywnością w Stanach Zjednoczonych, ostrzegła przed kolumbijskim serem i dwoma innymi podobnymi produktami, które zostały wycofane z rynku z powodu potencjalnej obecności mikroorganizmów mogących powodować poważne infekcje, a w niektórych przypadkach nawet śmierć.
Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) poinformowała 12 sierpnia o wycofaniu z rynku w kilku stanach sera Wegmans Camembert o łagodnym i średnim stopniu dojrzałości oraz kilku innych produktów zawierających ten ser. Działanie to podjęto z powodu możliwego skażenia mikroorganizmami, które mogą mieć wpływ na zdrowie ludzi.
Teraz ta sama agencja FDA ogłosiła wycofanie dwóch kolejnych produktów serowych, w tym jednego kolumbijskiego, z tych samych powodów. Jedną z przyczyn podanych przez organ odpowiedzialny za nadzór i kontrolę żywności i leków w Stanach Zjednoczonych były „niehigieniczne warunki podczas procesu produkcji i przechowywania”.
Jakie sery objęto ostrzeżeniem?
Pierwszy to produkt marki Queso El Establo, sprzedawany na rynkach pod nazwą Queso Español lub Quesito Colombiano. Producent „wycofuje z rynku wszystkie swoje produkty serowe (…) wyprodukowane w swoich zakładach, ze względu na obecność gryzoni, ich aktywność i inne niehigieniczne warunki podczas procesu produkcji i przechowywania” – czytamy w raporcie FDA.
Podobnie jak ser Wegmans Camembert, ser kolumbijski stwarza ryzyko potencjalnego zakażenia bakterią Salmonella. „Organizm ten może powodować poważne, a nawet śmiertelne infekcje u niemowląt, małych dzieci, osób osłabionych lub w podeszłym wieku, kobiet w ciąży, osób z chorobami współistniejącymi (np. pacjentów z rakiem poddawanych chemioterapii, biorców przeszczepów narządów itp.) oraz innych osób z osłabionym układem odpornościowym”.
Według właściwych organów ser Quesito Colombiano był dystrybuowany w Massachusetts w sklepach detalicznych skierowanych do klientów pochodzenia latynoskiego. „Wszystkie produkty o kodzie AUG 22 2025 lub wcześniejszym są objęte wycofaniem. Produkt wycofany z rynku jest zapakowany w folię i umieszczony w torebkach typu Ziploc. Każda jednostka waży około 1 funta i posiada niebieską etykietę z obrazkiem krowy pośrodku i napisem „Quesito Colombiano” w kolorze żółtym poniżej. W górnej części etykiety znajduje się napis „Spanish Cheese”, a jako producent podano „Quesito El Establo”.
Drugim serem wycofanym z rynku jest Brie Royal Faucon 1 kg producenta Fromi USA. Produkt ten, w przeciwieństwie do Wegmans Camembert i Queso Colombia, może być potencjalnie skażony bakterią Listeria monocytogenes, innym mikroorganizmem, który może mieć wpływ na zdrowie ludzi. „Ser został dostarczony do Cheese Plate Park Slope LLC, z siedzibą przy 400 7th Avenue, 11215 Brooklyn, NY. Wycofany ser został pokrojony i sprzedany klientom Cheese Plate Brooklyn – Park Slope LLC oraz Cheese Plate Brooklyn: Carroll Gardens w okresie od 24.07.2025 r. do 13.08.2025 r.” – poinformowała FDA.
Agencja wyjaśniła, że ser Brie Royal Faucon „jest produkowany z pasteryzowanego mleka krowiego i pakowany w pudełka po 2 sztuki. Każdy ser jest zapakowany w drewniane pudełko. Ser Brie Royal Faucon o wadze 1 kg jest produktem luzem, który może być sprzedawany w całości lub pokrojony na porcje. Numer partii 615 znajduje się zarówno na drewnianym pudełku każdego sera, jak i na opakowaniu zbiorczym”.
Czym jest salmonella i jakie są objawy zakażenia?
Według FDA salmonella „to grupa bakterii, które mogą wywoływać chorobę zwaną salmonellozą u ludzi i zwierząt”. Bakterie te bytują w jelitach zwierząt i ludzi.
„Salmonella może zanieczyszczać różne produkty spożywcze, takie jak mięso, jaja, mleko, owoce morza, warzywa, owoce, a nawet czekoladę, lody i masło orzechowe. Salmonella może również zanieczyszczać karmę i przysmaki dla zwierząt domowych, takie jak suche krokiety, ciastka dla zwierząt, surowa karma dla zwierząt (zarówno mrożona, jak i liofilizowana), uszy wieprzowe, surowa skóra i kopyta bydlęce” – wyjaśnia amerykańska agencja.
Spożywanie surowego lub niedogotowanego mięsa, drobiu, produktów jajecznych, surowego (niepasteryzowanego) mleka lub produktów mlecznych zawierających surowe mleko, a także żywności skażonej odchodami ludzi lub zwierząt, może spowodować przedostanie się bakterii do organizmu.
Objawy zakażenia salmonellą pojawiają się od sześciu godzin do sześciu dni po przypadkowym spożyciu bakterii. „Większość osób wraca do zdrowia w ciągu czterech do siedmiu dni bez konieczności wizyty u lekarza, ale należy pić dużo wody i innych płynów. Czasami biegunka może być tak poważna, że konieczna jest hospitalizacja”. Oto najczęstsze objawy zakażenia salmonellą:
- Gorączka.
- Biegunka.
- Wymioty.
- Skurcze żołądka.
Czym jest listerioza (zakażenie bakterią Listeria) i jakie objawy może wywołać?
Listerioza jest poważną infekcją wywoływaną przez bakterię Listeria monocytogenes, jak wyjaśnia CDC. „Ludzie zazwyczaj chorują na listeriozę po spożyciu skażonej żywności”. Choroba dotyka w szczególności kobiety w ciąży, noworodki, osoby starsze i osoby z osłabionym układem odpornościowym.
Według FDA objawy pojawiają się zazwyczaj w ciągu dwóch tygodni od spożycia żywności skażonej bakterią Listeria, ale mogą wystąpić nawet tego samego dnia lub nawet 10 tygodni później. Łagodne objawy mogą obejmować gorączkę, bóle mięśni, nudności, zmęczenie, wymioty i biegunkę. Chociaż osoby zdrowe mogą mieć tylko krótkotrwałe objawy, takie jak wysoka gorączka, silny ból głowy, sztywność, nudności, bóle brzucha i biegunka, zakażenie bakterią Listeria może powodować poronienia i śmierć płodu u kobiet w ciąży.